Follow Me Here~~

About Me

My photo
Selayang, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum wbt.. Salam ukhwah.. We just have one life..so,live your life happily just like what u want it to be.. Believe in Allah..Have FAITH! May ALLAH bless us! ^^

Tuesday, 22 November 2011

aku tinggalkan dia demi Allah~

bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum...


Dengan nama Allah... sebaik-baik Pemberi Ganjaran.
Namamukah yang tertulis di luh mahfuz sana?
Engkaukah yang bakal menemaniku jalan menuju syurga?
Dirimukah yang akan melengkapkan separuh dari agamaku?
Aduhai pria.
Adakah kau yang tercipta untukku?
Jawab pertanyaanku ini.
Jawab!
Kau takkan pernah dapat memberi jawapan,
Kerna jawapannya bukan di tanganmu,
Tetapi di tangan-Nya.
Di tangan Tuhan kita; Allah,
Tuhanku dan Tuhanmu.
Gelisahku memikirkan dirimu,
Dan ketakutanku memikirkan Tuhanku,
Aduhai pria,
Maafkan aku,
Ketakutanku pada Tuhanku melebihi kegelisahanku memikirkanmu.
Jemput diriku pabila waktunya tiba,
Sebelum sampai saat itu, biarkan aku sendiri bersama Si Dia,
Akan kucipta cinta bersama Dia,
Sebelum kucipta cinta antara kita.
Jadilah dirimu kumbang yang hebat,
Dan doakan aku agar menjadi bunga yang mekar,
Untuk itu, Aku tinggalkan dirimu pada-Nya
Sesungguhnya aku bertawakkal kepada Allah Tuhanku dan Tuhanmu,
Tidak ada suatu binatang melata melainkan Dia-lah yang memegang ubun-ubunnya,
Sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang lurus.
Usah bersedih atas perpisahan sementara ini,
Jika benar aku tercipta untukmu,
Tiada apa yang dapat menghalangnya,
Sebelum saat itu tiba,
Berdoalah pada Allah moga diberi kekuatan,
Mohonlah padanya dengan penuh mengharap.
Yakinlah pada janji Allah!
Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga) [Surah An Nur: 26]
Sesungguhnya Allah takkan pernah mensia-siakan pengorbananmu,
Bilamana kita tinggalkan semua ini kerana Allah semata,
Yakinlah!
Akan ada sesuatu yang indah untukmu di pengakhiran nanti.
Dan sesungguhnya hari kemudian itu lebih baik bagimu,
Daripada yang sekarang (permulaan),
Dan kelak Tuhanmu pasti memberikan karunia-Nya kepadamu ,
Lalu (hati) kamu menjadi puas.
[Surah Ad dhuha: 4 & 5]
Beruntunglah kamu!
Tatkala Allah memilihmu untuk menyedari hakikat perhubungan antara lelaki dan wanita
Allah memilihmu!
Jangan pernah sia-siakan kasih sayang Allah ini.
Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya
Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu
Dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya
[Surah As Syams: 8-10]
Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan:
"Tuhan kami ialah Allah" kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka,
Maka malaikat akan turun kepada mereka dengan mengatakan:
"Janganlah kamu takut dan janganlah merasa sedih;
dan gembirakanlah mereka dengan jannah yang telah dijanjikan Allah kepadamu
[Surah Fussilat: 30]
Dan tika kamu merasa lemah,
Mohonlah kekuatan dari-Nya,
Allah itu dekat,
Yakin pasti.
Dan jika syaitan mengganggumu dengan suatu gangguan,
Maka mohonlah perlindungan kepada Allah,
Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. [Surah Fussilat: 36]
Kamu dan aku adalah intan terpilih,
Berdoalah aku kuat dan tabah untuk menjaga kilauanku,
Berdoalah tiada sang kumbang durjana merosakkannya sebelum yang halal tiba,
Aku juga sentiasa mendoakanmu agar dalam peliharanya,
Sentiasa.




Tuesday, 8 November 2011

jadi brutal jap~PUTUS CINTA~

bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum..

hmm..slalu nye aku tulis kat blog ni sume guna ayat jiwang2 kan~ heheh..
kali ni nk tukar style jap~ sbb kalau nk cter bab ni mmg x jadi derr ngn ayat jiwang-bunga-pokok krismas bagai~

kalau nak ckp sy x menjaga adab sbg seorang perempuan utk berkata2 pada kali ini~ sue me.
just anggap yg aku cakap on behalf my other identity~ *kinda having multiple character disorder*
or just anggap aku ade kembar~ kan senang~
sbb mmg x bole nk ckp dgn lemah-lembut la kalau nk cter pasal topik PUTUS CINTA ni kan~

haha..yeap !
that is our topic for this evening *currently by 6.10p.m waktu Malaysia~*
actually la kan~ aku bru je bercinta ni~tp da nk tulis pasal putus cinta pulak~ haha..
ape ke hal nya~

at-10-tion to all of my dearest friends~ kalau nk minx nasihat or pendapat dlm hal2 mcm ni~
insyaAllah pasni dua soalan first yg aku akan tnye korg adalah :
#kau nk aku bg nasihat yg lebih kpd meyakinkan kau yg ex kau akn balik pada kau or
#kau nak aku bagi semangat untuk go on with your life ?

you have the power to choose..either do I~

for me..it's better for you to choose the second one..
why?
of course I would say because I am good about it ! haha

but seriously~~ why..?

sebab !!
x payah la nak pikir pasal dia lagi~
mesti ada hikmah punye la asal korg clash !
mesti la korang akan rasa patah hati..sakit hati..etcetra22...TAPI la kan ~~
cube korang selami balik hati korang yang tulus ikhlas tu..
perlu ke nak rasa mcm tu..?
perlu ke nak rasa putus harapan..?
perlu ke rasa untuk give up of your life..?
perlu ke nak buruk sangka kat Allah..? *astaghfirullah*
is it worth it?
berbaloi ke nak rasa mcm tu..?
one word : THINK !
think really carefully !


satu ayat yang aku ingat bila aku baru dapat tau yang aku kene tipu dgn sumone :

"bnyk lagi laki lebih baik utk mira..no wori k.biar r dia.terlepas pmpuan baik mcm mira.dia yang rugi.u can get sumone way more better than he is.kalau dia x sayang mira biar r ! kite syg mira sgt2 ! lebih dr dia boleh syg mira oke!? " and
"mira tu sgt special.Allah xnk bg mane2 laki pun syg mira sbb Allah syg kat mira.hehe"

that words..was from my best ex-roommate ever !
btol la dunia ni kecik..
who knows..rupe2 nye ecah (my ex-roommate) ni satu PLKN dgn encik hospital~
hee..for knowing this fact,, I thank Allah !

okay~ back to the story~
try to put your name instead of mine..how would u feel after reading that statement..?
masa aku baca text tu..perasaan sangat la rasa mcm kene tampar dgn begitu kuat dan laju--baru tersedar..

kalau dia x sayang mira biar r ! kite syg mira sgt2 ! lebih dr dia boleh syg mira oke!?


"mira tu sgt special.Allah xnk bg mane2 laki pun syg mira sbb Allah syg kat mira.hehe"


ayat tu la yang buat aku betul2 tersedar...
kita ada mak ayah yang terima kita seadanya..insyaAllah~
kita ada kawan and sahabat yang sentiasa ada untuk kita..insyaAllah~
and yang paling penting..kita ada ALLAH ! itu aku pasti ! teramat pasti !


Ya Allahu Rabbi...aku memerlukan MU di setiap helaan nafasku Ya Rahman...

Allah menjawab...

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya dan Kami lebih dekat daripada urat lehernya." 
(Qaf 50: 16)


kan aku da cakap ! Allah mesti ada punya ! dekat pulak tu dengan kita..cume terpulang kat kita je nak ingat atau tak kat DIA~

perlu ke sedih kalau putus cinta..?
x perlu kot..tp boleh bersedih..sbb tu kan perasaan manusia..
nak nangis..? go ahead !
nak meraung...? err...yg tu pikir la 100 kali dulu~
mcm ade org mati lak nk meraung2 kan~ don't be la~

just that..bole tak kalau korang just percaya dengan janji2 Allah?
kan Allah da ciptakan kita ni berpasang-pasangan..so..sabar je la..
lambat laun akan ada nye korg pnye soul mate tu..
kalau tak kat dunia~kat akhirat sana mesti ada..
korang jangan la sedih sangat smpi bt bnda2 yg x masuk akal..
mesti la sedih kalau sensorg~ aku pon cm tu jugak..tp nak wat cmne..kalau kita bercinta ngn org sembarangan..nnty mesti hati kita lagi sakit kan..

pnah terfikir x knape kita jmpe dgn org2 yg meant to be our couples..?
mesti ada sebab dan hikma punya la..

mcm aku..
knal dgn encik hospital tu..he did teach me a lot of things..
dia ajar aku mcm mana rasa cinta..
mcm mana rasa rindu..
mcm mana rasa kene tipu..
mcm mana rasa sakit hati..
semua dia ajar..
dan semua perkara tu buat aku jadi diri aku yang sekarang ni...
thanks to him of course~

knal dgn encik penyelamat hati...he did teach me something precious too..
dia ajar aku mcm mana utk menghargai perasaan seseorang tu pada kita..
dia ajar aku untuk lebih jujur pada diri sendiri...
dia ajar aku untuk go on with my life..no matter apa yang org buat kat kita..
he do deserve someone way more better than me..
thanks to him as well~

dan sekarang..baru nak mulakan episod baru dgn encik tulisan biru..
ayie..mya x tau lama mana dan sejauh mana kita boleh pergi...
dalam masa ni..kita doa yg terbaik je oke..?
mya nk knal ayie..
mya nak tgok apa yg ayie boleh ajar mya..
ajar mya mcm mana cara untuk terima apa je yg ada kat depan mata dgn seikhlas hati..
ajar mya mcm mana nak jd seseorg yg ikhlas menerima takdir Allah seadanya..
ajar mya apa2 aje yg ayie boleh ajar..
and I'll thank u so much !

cerita aku bagi aku tak susah and complicated mcm org lain..
sbb aku x tgok cerita aku dr sudut yg susah and complicated..
lapangkan dada..ingt janji Allah..
PERCAYA pada DIA !
terima takdir DIA seadanya..
sbb aku tau DIA tau apa yang terbaik utk aku..
itulah yang aku buat~

;)

~jangan bersedih~


~soleh dan solehahkan dulu dirimu~
~pasti akan ada yang menemani hidupmu~
~insyaAllah~



~bercinta tak semestinya memiliki~
~tak semestinya berakhir di gerbang perkahwinan~
;)


salah ke aku??

bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum...

hmm..skg ni tga dgr lagu ombak rindu~by hafiz and adira~
this song is really make up my mood to write~
hurm~
lagu ni..buat aku teringat kat encik hospital~
lagu ni buat aku rasa bersalah kat encik tulisan biru~
terasa sangat ngan lagu ni sebenarnya~
rasa macam kene tampar..pon ade~

Lirik Lagu Ombak Rindu–Hafiz/Adira

Adira :
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku


Hafiz :
Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Adira :
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hafiz :
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hafiz & Adira :
Hanya mampu berserah
Moga cahaya tiba nanti


Hafiz:
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Adira:
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku


but~ what if I change it to this version? then this will be the song of my heart for inche tulisan biru~






Tuhan tolong lembutkan hati ku
Untuk terima dia seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku




Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatiku untuk cintanya


Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung




Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku


Hanya mampu berserah
Moga cahaya tiba nanti


Tuhan tolong lembutkan hati ku
Untuk terima dia seadanya



Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku



#kalau ayie baca~and nak tau sape encik hospital~ask me okay~nnty mya cite~


berharap giler x nak buat mcm ape yg jd kat encik penyelamat hati dulu~
kesian kat dia..tapi I'm glad..he has found some one else..
I am happy for him..he is too kind for me~


mcm encik tulisan biru jugak~ 
hopefully I will not make U regret with this~
hopefully I can forget about encik hospital~
help me okay, encik tulisan biru..?


~hujan bawa air mataku~
~yang mengalir membasuh lukaku~
~agar dia tahu ku tersiksa~
~tanpa cinta dia~
~dihatiku~

#am trying to smile and be happy again#
izinkan aku Ya Allah~
amin Ya Rabbal 'Alamin~

=)






Friday, 4 November 2011

alhamdulillah! syukur padaMu Ya Allah !!

bismillahirrahmanirrahim...

assalamualaikum..

SYUKUR ALHAMDULILLAH!!
tiada apa lagi yang mampu ku ucapkan..
tidak termimpi oleh ku untuk mendapat result yang sedemikian..
aku sangat bersyukur...
masih belajar untuk membuat sujud syukur~lantas aku gantikan dengan membaca surat cinta dariNYA~
tapi masih kurasakan tidak cukup untuk menyatakan kesyukuran ku terhadapNYA...
apa lagi yang harus ku lakukan...?

Subhanallah walhamdulillah walailahaillallah wallahu akbar !

pujianku terhadap MU Ya Allah..

KAU telah mengurniakan aku nikmat yang dapat membangkitkan aku dari tidur yang panjang...
KAU telah mengurniakan aku nikmat yang telah menyedarkan aku...
dan...
janganlah KAU jadikan ini sebagai dugaan untukku terus terleka dengan duniawiMU Ya Rabbi..

Jujur aku katakan..keputusan yang aku peroleh tidaklah sebaik keputusan rakan2 ku yang lain..
Tetapi jujur juga ku katakan..aku amat bahagia dengan apa yang aku peroleh..
mungkin kerana aku tidak target terlalu tinggi...
dan Allah memberi apa yang aku minta..;)
aku sangat bersyukur..
kerana aku tahu..DIA sentiasa memberikan yang terbaik buat hambaNYA..
walaupun benda itu sangat menyedihkan kita...

buat teman2 yang berjaya...TAHNIAH dariku !
itu adalah apa yang kita usahakan...
jadi..terimalah seadanya..usah terlalu gembira..dan usah terlalu bersedih...

buat teman2 yang kurang berjaya...ingat !
ini adalah titik permulaan untuk sesuatu yang lebih baru buat kalian !
usah terlampau bersedih hingga melupakan nikmat yang telah Allah berikan..

siapa tahu..mungkin Allah memberi mu ujian sebegini agar kamu sedar..dan terus bangkit memperbaiki apa yang kurang...
sedarlah sesungguhnya kamu insan terpilih !
sahabatku..Allah memilihmu untuk menghadapi ujian ini..Allah memilih aku juga..tetapi untuk ujian yang lain bentuknya..
Allah tidak akan membebani hambaNYA dengan apa yang kita tidak mampu..ingat tu.. ;)

please DO have FAITH in HIM...

insyaAllah..everything is gonna be just fine... ;)







Kita bertanya : Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?

Quran menjawab ,” Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” [Surah al-Baqarah , ayat 216.]

Allah sudah memberi kita jawapan bukan? ;)




Wednesday, 2 November 2011

love letter...dari DIA~

Sudah jangan mengeluh lagi... Bacalah Al-Quran :)

Kita selalu bertanya dan Quran sudah menjawabnya.

Kita bertanya: Kenapa aku diuji?

Quran menjawab , “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan ,” Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar , dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta.” Surah al-Ankabut , ayat 2-3.

Kita bertanya : Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?

Quran menjawab ,” Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” [Surah al-Baqarah , ayat 216.]

Kita bertanya : Kenapa ujian seberat ini?

Quran menjawab ,” Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” [Surah al-Baqarah, ayat 286.]

Kita bertanya : Kenapa kita rasa frustasi?

Quran menjawab ,” Janganlah kamu bersikap lemah , dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang-orang yang beriman. “ [Surah Ali Imran , ayat 139.]

Kita bertanya : Bagaimana harus aku menghadapinya?

Quran menjawab ,” Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang , dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.” [Surah al-Baqarah ayat 45.]

Kita bertanya : Kepada siapa aku berharap?

Quran menjawab,” Cukuplah Allah bagiku , tidak ada Tuhan selain daripadanya. Hanya kepadanya aku bertawakal .” [Surah at-Taubah, ayat 129.]

Kita bertanya : Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?

Quran menjawab ,” Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin , diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.” [Surah at-Taubah , ayat 111.]

Kita berkata : Aku tak tahan!

Quran menjawab ,”....dan janganlah kamu ber putus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.” [Surah Yusuf , ayat 12.]

Kita berkata: Sampai bila aku akan merana begini

Quran menjawab,” Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. “ [Surah al-Insyirah, ayat 5-6.]

~artikel ILoveAllaah.com~






mencari ubat hati~~

bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum...

hatiku berkutik apabila membaca idea darinya..
sungguh. dia seorang yang sangat merendah diri..
dalam memberi peringatan dan teguran..
kata-katanya sangat berhikmah..

dia disenangi setiap orang yang mengenalinya..
membuatkan aku berasa bersyukur..
kerana mempunyai akhie sepertinya didunia maya ini..
untuk memberikan aku peringatan..
agar menjaga batasan dan maruah diri..

doaku..agar dia sentiasa kuat untuk meneruskan apa jua yang telah dia mulakan..
"Ya Allah..Kau tiupkanlah kekuatan kepada dirinya..
untuk terus berjuang di jalanMU..
melalui kata-katanya..
Kau berikanlah dia ilham yang tidak putus-putus Ya Allah..
untuk dia bisa menjawab segala persoalan yang merungkai dihati setiap insani..
untuk dia bisa memberi peringatan kepada orang-orang yang lemah seperti aku...
untuk terus kembali ke jalanMU, Ya Rabb.." amin Ya Rabbal 'Alamin..







~syukran ya akhie~

Tuesday, 1 November 2011

menanti cinta...ost KCB~~


bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum...

sejak lama aku berdiri
dalam sepinya rongga hati
tak satu pun burung
mampu menjawab

 hanya padaMu ku bertanya
lewat setiap sujudku ini
siapa kah nanti
cinta untukku

wahai penilai hati lihat batinku
nyaris bernanah karna luka tersayat
merana menantikan cinta dan kasih hidupku
rahasia itu hanya Kau yang tahu
namun aku tak mau jadi tuna cinta
tuntun hatiku dalam sabar menanti jodohku

rahasia itu hanya Kau yang tahu
namun aku tak mau jadi tuna cinta
namun harus ku ikhlaskan nasib cintaku padaMu




;)

ketika cinta bertasbih... ;)

bismillahirahmanirrahim...
assalamualaikum...

heee....pnah tgok x ter Ketika Cinta Bertasbih (KCB) ni??

pada yg dah tgok..best kan citer ni???
pada yg belum tgok..baik pi cari dan tgok cepat cter ni.. !!!
sangat lah best and x rugi tgok..  !

pelakon2 dia pun best !
abdullah khaerul azzam tu..adessss...muka dy tenang sangat3 bila tgok..hehe...suka !
nangis ouh bila tgok cter ni...
hee..suka dgr diorg ckp arab...
best !
suka segala-galanya ttg cter ni..da 3 kali da tgok ni...x kan pnah bosan tgok..

suka tgok kegigihan azzam untuk cari jodoh dia...
suka tgok dia redha akan takdir yang Allah lakarkan untuk dia...
apabila semua gadis yang dikhitbah olehnya berkahwin dgn lelaki lain...
tapi dia tabah..dan redha...percaya pada janji Allah...
akhirnya..apabila dia telah lelah...dia masih berusaha dengan meminta seorang ustaz untuk menjodohkannya...
sangat suka dia... ;)

heee....


suka sangat cerita ni... !!! thumbs up !!!